Iaijutsu

Iaijutsu

Bij ryushin shouchi-ryu iaijutsu, of kortweg iaijutsu, gaat het om de ‘kunst’ van het trekken van het (Japanse) zwaard en de daaropvolgende technieken. Iaijutsu-oefeningen worden individueel uitgevoerd. Doel van deze individuele oefenvormen of kata is het steeds verder verfijnen en vervolmaken van de technieken. Innerlijke rust en een stabiele lichaamshouding staan hierbij centraal.

De oefeningen worden uitgevoerd met een zogenoemde iaito, een zwaard dat niet scherp is. Zeker in het begin is het heel goed mogelijk om een bokén, een houten oefenzwaard, te gebruiken. Pas als je echt gevorderd bent kun je ook met een scherp zwaard gaan werken.

Naast de individuele oefenvormen of kata kent iaijutsu ook een serie partneroefeningen met bokén. Hierbij leer je het onderscheid te voelen tussen spanning en ontspanning, gebruik te maken van de beweging, timing en afstand en wat het belang is van je lichaamshouding.

Oorsprong
Ryushin shouchi-ryu, een van de vele iaijutsu-takken, werd in 2006 opgericht door Kawabata Terutake en is eigenlijk een vorm van de klassieke Japanse krijgskunst kobudo. Bij ryushin shouchi-ryu is de focus volledig komen te liggen op het iaijutsu, het onverhoeds trekken van het zwaard voor aanval dan wel verdediging. Het huidige hoofd van de school is Yahagi Kunikazu. Hij volgde de stichter Terutake op, die al op leeftijd is.

Meer weten over ryushin shouchi-ryu iaijutsu? Kijk op ryushinshouchiryu.com

Discipline
Iaijutsu
Stijl/School
Ryushin Shouchi Ryu
Oprichter
Kawabata Terutaka