Kenjutsu

Kenjutsu

Kenjutsu betekent vrij vertaald ‘schermen met het Japanse zwaard’. Net als bij gewoon schermen wordt ook kenjutsu in tweetallen beoefend. Bij deze partneroefeningen wordt tijdens de lessen gewerkt met houten oefenzwaarden: het langzwaard (tachi) en het kortzwaard (kodachi).

De partneroefeningen zijn in drie verschillende combinaties uit te voeren – langzwaard tegen langzwaard, langzwaard tegen kortzwaard, en langzwaard tegen langzwaard én kortzwaard – en hierbij worden steeds vaste patronen gevolgd, ook wel kata genoemd. Doel van deze kata is de beoefenaar fysiek en mentaal sterker maken en diens techniek steeds beter, accurater en verfijnder.

De stijl die in onze dojo wordt beoefend heet officieel hyōhō niten ichi-ryu. Hyōhō betekent ‘strategie’. Als je de volledige naam vertaalt of ontleedt staat er: ‘de school (ryu) van de strategie (hyōhō) van twee hemelen (niten) die samenkomen.’

Oorsprong
Al begin zeventiende eeuw ontstonden er verschillende kenjutsu-stijlen. Rond 1643 gaf de oprichter van deze stijl, Miyamoto Musashi (1584-1645), de naam hyōhō niten ichi-ryu aan deze school. Ook nu nog bestaan er andere scholen en stromingen die alle hun oorsprong vinden bij de legendarische Musashi. Voor wie hierin geïnteresseerd is, biedt het boek Miyamoto Musashi, A Live in Arms een heldere toelichting op de verschillende stromingen.

Meer weten over deze kenjutsu-stijl? Kijk op hyohonitenichiryu.nl

Discipline
Kenjutsu
Stijl/School
Niten Ichi  Ryu
Oprichter
Myamoto Mushashi